ARCHITECTURE

A STUNNING VILLA IN BUDAPEST

Jun 06, 2017 admin

VERY MODERN, RIGOROUS AND BRUTAL EXTERIORS, A MINIMALIST INTERIOR DESIGN ENRICHED BY VERY FEW DECORATIONS. THE CORE OF THE BUILDING IS A TRANSLUCENT CUBE ENCOMPASSING A CENTENARY OLIVE TREE

This contemporary villa rises up on the hills of Buda, the ancient part of Budapest, Hungary, where in past times, marvelous grape vines used to grow. This two-story building is linked to the street by a flight of stairs.

The design’s concept was the sloping land on which the house was built. Actually, walking on the sidewalk leading to the villa’s entrance, because of the sloping land, you can see just one floor of the building. But if you walk around it, you can admire all the parts of the villa.

The house is entirely open onto the garden and overlooks a wonderful landscape through a glazed wall with sliding doors that allow outside and inside spaces to harmonize.

The outside spaces of the villa are characterized by rigorous cubic volumes, which are discrete rather the showy, and made from monolith reinforced concrete with transversal and longitudinal supporting elements, as well as bearing walls made from concrete. Very original the brutalism style given by a large slat in concrete-effect Microtopping® on one of the walls, which interrupts the total white effect of the building facades.

The project as a whole is well balanced and characterized by a minimalist yet refined design; also the interior decors are quite essential, and make use of very few materials and discrete furniture that avoids redundancies.

Pieces of design are arranged here and there, as well as original paintings on the walls that make a basically strict environment, much brighter. The common areas at the ground floor, and the private ones at the first floor, are based on the same materials except for the parquet coating in the bedrooms and the walk-in cabinets, where the Microtopping – the Ideal Work decorative coating – was applied everywhere, resulting in a unique composition.

The Microtopping was chosen to give a minimalist effect, enhancing voids rather that empty spaces, and making the space quite essential. The project’s connecting element is the suspended stair leading to the first floor. It is made from reinforced concrete, and it seems to float and blend in the space. The wide ground floor is visible from the entrance, since the different units (kitchen, dining rooms, living room, home office and stairs) are marked by translucent glazed walls and sliding doors. A glass cube encompasses a marvelous centenary olive tree.

Last but not least, the house is equipped with a wooden patio and a large pool arranged on the longest side of the villa, allowing the users to enjoy the outside spaces and a breath-taking view.

Project by: Toth Project Építésziroda

Photo: Bujnovszky