ARCHITECTURE

VICTORIA GATE, LEEDS, UNITED KINGDOM

Dec 05, 2017 admin

 

THE SHOPPING MALL DESIGNED BY ACME STUDIO WON THE AWARD AT BERLIN’S WORLD ARCHITECTURE AWARDS 2017 AS THE BEST retail project worldwide

The complex is located near the Victoria Quarter, an elegant and sophisticated shopping area built by the British architect Frank Matcham at the beginning of the last century.

Designed by ACME, an architectural firm based in London with offices in Berlin and Sydney, the Victoria Gate masterplan was created to add further life and movement to the Victoria district, increasing the number of commercial activities, restaurants, hotels.

The Arcades Victoria Gate looks like an impressive building inspired by the sumptuous 19th century Victorian galleries, revisited in a contemporary way. The façades recall the architectures of the city center, the Art Deco buildings designed by Reginald Blomfield near Headrow, but also the Victorian buildings in terracotta of Vicar Lane.

The façade is made up of 460,000 bricks and terracotta elements that generate eccentric play of light and shadow.

The two commercial galleries have been designed following a careful study of the architectural elements.

The internal façade of the galleries is characterized by elegant curved windows, while the stone floor is made of tiles in 15 different shades of gray laid in a herringbone pattern. Windows, openings and materials have been designed to create a unitary interior design that is consistent with the project as a whole.

The 5-storey building of the John Lewis is entirely dedicated to shopping, plus a restaurant with panoramic views on the top floor, confirming itself as the highest mall in the UK designed after the war and the largest outside London. The façade is composed of a diagonal grid structural system inspired by some institutional and cultural buildings along the Headro.

On the east side of Quarry Hill and the Northern Playhouse, ACME has planned a multi-story car park with 800 new parking spaces, located on the main access road to the complex, facilitating future connections in the direction of Quarry Hill.

Its façade consists of aluminum elements of four different types depending on the applied torsion. The shadows generated by the composition of the four modules recreate the design of the diagonal grid structural system used for the John Lewis’ facade.