ARCHITECTURE

BIRDHUT, WINDERMERE, CANADA

Dec 06, 2017 admin

SPENDING THE NIGHT IN THE HEART OF THE WOODS

Designed by Studio North, a creative team based in Calgary, Alberta, Birdhut is a nest built in a forested hillside near Windermere, British Columbia.

The hut for men and birds is a wooden structure supported by beams about three meters high, and about 7 meters from the ground. That’s why the structure, almost as tall as the trees, blends and becomes one thing with the forest that hosts it.

With an internal surface of ​​nine square meters, Birdhut can accommodate up to two people, some birds and any other creatures that roam the woods.

The front facade is clad with red cedar shingles, cut with a custom rounded profile, the radius which were determined by the size of the birdhouse opening and the width of each shingle.

Wanting to emulate the nesting process of the birds, the structure is made of reused wood recovered in the surroundings, while the beams on which it rests come from a nearby forest recently ravaged by fire.

Reuse wood, a real communion with nature (it is a hut for both men and animals), and a 100% green and sustainable approach: passive heating is guaranteed by 8 mm thick polycarbonate panels, ventilation by two circular windows on the façade.

A small bridge connects the house to the hillside, while a stone path to a spring and to the nearby space where you can set up a campfire.