The Crystal, a building designed by Wilkinson Eyre Architects in cooperation with Pringle Brandon Perkins + Will and opened in 2012, was conceived by Siemens to make it both its English headquarters and a dedicated sustainability exhibition centre, and is widely regarded as “the most sustainable building in the world”, thanks to an energy management system patented by Siemens (BMS), which provides 70% less carbon footprint than a comparable building in the UK.

Inside The Crystal, architects Jotta and Jump commissioned Shape Studio to create a space dedicated to innovation, at the centre of the building, reflecting the architecture of the exterior and meeting the same sustainability criteria. The choice of Shape Studio was to use Bencore lightweight, light-permeable panels, with a honeycomb coating. The space is enclosed between two circular screens, which slide completely and effortlessly, with a system of curved aluminum tracks, without traces on the floor.

The Bencore panel chosen for this project is the Lightben Plus™, an ultra-light composite panel which couples a core in transparent polycarbonate consisting of cylindrical cells with transparent, colourless PETG covering skins and glossy or satin finishes. The structure of this panel creates a partial transparency, variable according to the angle of view, while the external slabs coupled to the honeycomb allow to modulate the transmission of light in intensity and color. Both for aesthetics and lightness Lightben Plus™ is perfect for furniture and interior design projects, and can be finished with standard accessories such as profiles, frames, handles and hinges.

Special thanks to:
Triple E – for their help with the system
Surface Matter – for their help!

The vide with the sliding screens

Info: Bencore